Panoraamakuva pihasta.

Panoraamakuva pihasta.

lauantai 23. huhtikuuta 2011

Kylän historiaa.


Tänään pyöräillessäni sain otettua kuvan Ojakkalan aseman luona vielä olevasta, mutta pian romahtavasta vesisäiliöstä, kun puissa ei ole vielä lehtiä näköesteenä.

 Hanko - Hyvinkää rataa pitkin on aikoinaan kulkeneet höyryveturien vetämät junat ja tuosta on sitten otettu lisää vettä höyrypannuun. Junan pysähtymisaikana on voinut vaikka pistäytyä puuceessa, joita on tornin vieressä useampiakin.

  Kun me muutimme tänne asumaan 1974, niin silloin radalla vielä kulkivat matkustajajunat ja henkilöliikennettä on ollut vuoteen 1983 saakka, vaikka muistelin sen loppuneen jo aikaisemmin.

 Ojakkalan aseman läheisyydessä 1970-luvulla vielä kaksi isoa osuuskauppaa vierekkäin ja kaksi pankkiakin. Sitten kun henkilöliikenne radalla loppui, niin ensiksi Kansallis-Osake-Pankki kutisti toimintaansa ja sen vanha iso hirsinen rakennus purettiin ja pankki siirtyi muutamaksi vuodeksi uuteen parakkiin ja lopulta hävisi kylästä kokonaan. Säästöpankki jäi vielä pitkäksi aikaa ja se muutti ihan uuteen taloon, kunnes sekin sitten hävisi pankkikriisin jälkeen.

 Osuuskaupatkaan eivät kovin pitkään siinä menestyneet, vaan molemmat lopetettiin jo 1980-luvulla ja toiminnot siirtyivät Nummelaan. Nykyään toisen osuuskaupan tiloissa asutaan, eli ihan kaikkea ei ole purettu. Asemarakennuksessa toimi jonkin aikaa eräs elektroniikka-alan firma, mutta kun se lähti, niin rakennus jäi heitteille ja se purettiin kokonaan jo parikymmentä vuotta sitten. Vain tuo vesisäiliörakennus jäi, kun se on tien toisella puolella.

 Nyt kylässä on enää yksi kauppa ja ala-asteen koulu, eli tästä on tullut lähinnä nukkumalähiö ja niin posti-, kuin kauppa-asiatkin hoidetaan Nummelassa 10 kilometrin päässä, jossa minäkin tänään pyöräilin ja ostin tarjouskahvia marketista.

 Aikamoinen sattuma muuten on se, että useampikin emännän enoista on 1950-luvulla ollut savottahommissa näissä maisemissa, kun kotona Pohjois-Karjalassa ei ollut töitä. Siihen aikaan oli hätäaputöihin lähdettävä vaikka kuinka kauas, muutoin ei leipää riittänyt, eli ilman työntekoa ei rahaa mistään saanut. Ja vielä 1970-luvun lopulla emännän nuorin veli oli metsurina pari talvea täällä ja harventeli metsiä Veikkolassa ja Ojakkalassa aivan meidän tonttiinkin rajoittuvissa metsissä.

Pyöräilyä...


 Oli todella hieno pyöräilypäivä ja 32 km:n lenkki tuli alkajaisiksi tehtyä. :)
 Tienvarret olivat monissa paikoissa keltaisena leskenlehtiä.

  Liikennettä riittää nykyään kaikkina päivinä ja vuorokauden aikoina.
 Tarvontien ylittävällä sillalla hetken aikaa seurasin autojen määrää ja näytti aivan kuin olisi työmatkaruuhka menossa.

Lämmintä on...

Sulokin meinaa ihan läkähtyä näissä lämpötiloissa pakkastalven jälkeen. ;)

Vierailijalaskureista.Huomasin, että blogini kävijälaskuri on pääsiäisen kunniaksi ylittänyt 10 000 katsomiskerran rajan. :)


Toisessa laskurissa näyttää tosin olevan jo enemmänkin käyntikertoja, enkä tiedä kumpi pitää paikkansa vai onko kummankaan lukema oikea.


Tässä on luettelo ja määrät ulkomaisista kävijöistä.

 Ja tässä prosentuaaliset osuudet kävijöistä kotimaidensa osalta ja siitä näkyy, että suomalaisilla on selvä enemmistö käynneissä. :)Mukavaa nähdä, että kävijöitä blogissani on ollut, vaikka en kovin paljoa jaksa kirjoitellakaan.

Kiitoksia vaan kaikille vierailijoille käynneistä ja tervetuloa uudelleenkin! :)

Väsähtänyt kimalainen.

Tämä kimalainen ei ole vieläkään herännyt, vaikka päivä on pitkällä ja aurinko paistaa lämpimästi.

Päivän kuva.

Todella hieno ja aurinkoinen päivä tänään. Lämmintä on jo 15 astetta ja krookukset tienvarressa loistavar jo kauemmaksikin. :)

Illan viimeinen kukka.

Tarhakurjenmiekka, Iris Germanica group "Kulosaari".