Panoraamakuva pihasta.

Panoraamakuva pihasta.

torstai 21. helmikuuta 2013

Kiljavan sairaala.

Tänään kävin sellaisessa paikassa, jossa olen nuoruudessani viettänyt lähes vuoden ajan melkein viisikymmentä vuotta sitten. Silloin tuo talo tunnettiin tuberkuloosiparantolana ja minullakin epäiltiin silloin tuberkuloosia ja hoidettiinkin niillä lääkkeillä puoli vuotta. Kun varjostumat eivät kuitenkaan hävinneet keuhkosta, niin lääkäri totesi, että keuhko on avattava ja katsottava, mitä siellä oikein on.

Leikkauksessa löytyi keuhkokudoksesta arpeutunut reikä rintaonteloon ja se aiheutti ilmarinnan eikä parantunut lääkkeillä, vaan kolmasosa keuhkosta oli leikattava pois ja sitten se vähitellen parani, eikä ole koskaan sen jälkeen vaivannut millään tavoin. Sen reiän keuhkoon oli syövyttänyt kuparipöly, jota silloisessa työpaikassani jouduin jatkuvasti hengittämään koko päivän.

Nyt jälkeen päin ajatellen ei voi muuta kuin ihmetellä, että jo silloin pystyttiin tuollakin parantolassa tekemään niin isoja leikkauksia ja ennen kaikkea sitä, että paraneminen oli ihan täydellinen. Ilman sitä leikkausta en varmaankaan olisi ollut kovin pitkäikäinen ja nyt kuitenkin pystyin tekemään töitä yli neljäkymmentä vuotta sen jälkeen.

Kovin vähän on muistikuvia siltä ajalta, enkä edes muista millä osastolla siellä olin. Nyt laitosta on kunnostettu kuntoutussairaalaksi ja se näyttää olevan todella hienossa kunnossa ja potilashuoneet ovat todella nykyaikaisia. Tuokin laitos on jo useamman kerran ollut lopetusuhan alla rahoitusvaikeuksien takia ja kuitenkin tuollaiseen tarkoitukseen sopiville tiloille olisi paljon tarvetta ihmisten ikääntyessä.

Tuossakin rakennuksessa näkee sen, että ennen osattiin rakentaa kestäviä taloja. En edes tiedä tuon rakennusajankotaa, mutta lienee jo lähes sata vuotta vanha ja on palvellut sotien aikaan sotilassairaalanakin.

Toivottavasti nämä nykyiset säästöt eivät tuota ajaisi alas samoin kuin kävi Heinolan Reumasairaalalle. Sekin oli juuri saneerattu nykyaikaiseksi, mutta kun Kela ei säästösyistä lähettänyt sinne potilaita, niin sairaala joutui talousvaikeuksiin, eikä valtio ollut halukas muutamaa miljoonaa sijoittamaan sen pelastamiseksi. Tärkeämpää näyttää nykyään olevan muiden maiden tukeminen, kuin oman maan asioiden hoitaminen.

4 kommenttia:

Timo Salonen kirjoitti...

Näin se on säästävä Suomen rappio tilaan. Saas nähdä miten käy Paimion sairaalan joka myös on ollut tubekuloosi parantolana,täyttää tänään 80 vuotta. Ensi keväänä loppuusieltä se viimeinen toiminta,reuma puoli muuttaa Turkuun talo jää tyhjillee näillä näkymin. Hyvä kuntoinen arvo rakennus Aallon piirtämä ja maailman kuulu.

Raakki kirjoitti...

Aika älytöntä menoa tuo todellakin on nykyään. Muutamassa vuodessa rakennus rapistuu, jos se jätetään kylmilleen.

Nyt minäkin kaivoin enemmän tietoa ja historiaa tuosta Kiljavan sairaalasta. Se on näköjään muutaman vuoden nuorempi, kuin Paimion vastaava.

Tuo on nyt pääosin kunnostettu ja siellä on hienot tilat, kunhan vaan rahaa riittää sen ylläpitoon.

http://www.kiljavansairaala.fi/sairaalan_historia.asp

Anonyymi kirjoitti...

Isäni oli muinoin nuorena miehenä Paimion sairaalassa tuberkuloosin vuoksi hengittämässä mäntymetsän raikasta ilmaa. Jaettiin silloin lääkkeitäkin.

Eihän siitä maailmalla saa niin paljon huomiota, kun oman maan kohteita tuetaan. On paljon mediaseksikkäämpää lykätä rahaa maailmalle. Näinköhän koko Suomi ulkoistetaan...

- Alcearosea

Raakki kirjoitti...

Monen tavallisen ihmisen vanhemmat tai isovanhemmat ovat tosiaankin tarvinneet aikoinaan noita parantoloita.

Nykyiset teinipoliitikot ovat kasvaneet ns. paremmissa perheissä ja koulutettu poliitikoiksi jo melkein tuttipullosta lähtien ja siksi heillä ei näytä olevan minkäänlaista käsitystä nosrmaalista elämänmenosta Suomessa. :(