Panoraamakuva pihasta.

Panoraamakuva pihasta.

lauantai 5. lokakuuta 2013

Miinoja etsimässä.

Phyllonorycter  issikii, lehmusmiinakoi.

Phyllonorycter  issikii, lehmusmiinakoi.

Phyllonorycter apparellus, harmohaapamiinakoi.
Suomen Perhostutkijain Seura järjesti tänään Vantaalla koulutusta miinaajakoiden miinojen ja muiden pikkuperhosten (mikrojen) syöntijälkien etsimiseen ja tunnistamiseen.
Olen itsekin niitä jonkin verran kuvaillut, mutta ei ollut mitään käsitystä siitä, että miten niistä lajeja pystyy tunnistamaan ja toisaalta, että miten perhosten syöntijäljet eroavat kärpästen tai kovakuoriaisten syöntijäljistä.
Kierroksen aikana löydettiin ja kuvattiin esimerkeiksi parisenkymmentä lajia.
Päivä oli tosi hyödyllinen oppimisen kannalta ja nämä antavat varmasti jatkossa minullekin paljon uusia lajeja, kunhan niitä oppii etsimään. Näistä pikkuperhosista on olemassa pari hyvää ja todella paksua ruotsalaista kirjaa, joissa on kuvattu niin syöntijäljet, kuin itse perhosetkin. Puutteellinen kielitaito kuitenkin vähän rajoittaa itsellä noiden ulkomaalaisten kirjojen hankintaa, mutta onneksi Hyönteisfoorumilta on saanut apua näidenkin kanssa.

Perhosten tieteellisillä nimillä muuten löytyy parhaiten oikeat kuvat ko. lajista.

4 kommenttia:

Saila kirjoitti...

Tämäpä mielenkiintoista, en ollut aiemmin tietoinen miinakoista. Nuohan jättävät näköjään suuret merkit, jotta tunnistaa sitten kun tulee vastaan.

Raakki kirjoitti...

Tuossa oli vaan pari esimerkkiä noista, mutta kun jonkin puun tai pensaan lehteä katsoo tarkkaan, niin se mitättömän pieni toukka syö lehteä sisältä päin ja puhkaisee kuoren vasta sitten, kun se lähtee koteloitumaan muualle.

Eri perhoslajeilla on ihan oma syöntityylinsä ja kuviosta sen pystyy lähes aina tunnistamaan, joskin ne joskus on hyvin samankaltaisia ja silloin määritys täytyy varmistaa kasvattamalla toukka aikuiseksi.

Monet näistä on todella pieniä, eikä niitä luonnosta muuten löydäkään, kuin syöntijälkiä etsimällä ja niista kasvattamalla.

Pienimmän näytteillä olleen kokoelmaperhosen siipiväli taisi olla alle kaksi milliä!

TainaT kirjoitti...

Olen ihmetellyt puutarhassa noita haavanlehtiä..miinoja.
Aina viisastuu. Kiitos!

Raakki kirjoitti...

Vaikka olen nähnyt joitakin kuvia noista Hyönteisfoorumilla, niin suurinta osaa olen itsekin luullut joksikin kasvin taudiksi.

Sinänsä ihan hyvä, kun selitys niille löytyy perhostoukista, koska nuo pienet mikrot harvoin mitenkään kasvia vioittavat, toisin kuin kasvitaudit.