Panoraamakuva pihasta.

Panoraamakuva pihasta.

torstai 21. helmikuuta 2013

Illan viimeinen kukka.

Lehtoängelmä, Thalictrum aquilegiifolium.
18.06.2012.

Päivän kissavideo.

Parhaat makupalat Kauno pistelee siisti suuhunsa. :)

Kiljavan sairaala.

Tänään kävin sellaisessa paikassa, jossa olen nuoruudessani viettänyt lähes vuoden ajan melkein viisikymmentä vuotta sitten. Silloin tuo talo tunnettiin tuberkuloosiparantolana ja minullakin epäiltiin silloin tuberkuloosia ja hoidettiinkin niillä lääkkeillä puoli vuotta. Kun varjostumat eivät kuitenkaan hävinneet keuhkosta, niin lääkäri totesi, että keuhko on avattava ja katsottava, mitä siellä oikein on.

Leikkauksessa löytyi keuhkokudoksesta arpeutunut reikä rintaonteloon ja se aiheutti ilmarinnan eikä parantunut lääkkeillä, vaan kolmasosa keuhkosta oli leikattava pois ja sitten se vähitellen parani, eikä ole koskaan sen jälkeen vaivannut millään tavoin. Sen reiän keuhkoon oli syövyttänyt kuparipöly, jota silloisessa työpaikassani jouduin jatkuvasti hengittämään koko päivän.

Nyt jälkeen päin ajatellen ei voi muuta kuin ihmetellä, että jo silloin pystyttiin tuollakin parantolassa tekemään niin isoja leikkauksia ja ennen kaikkea sitä, että paraneminen oli ihan täydellinen. Ilman sitä leikkausta en varmaankaan olisi ollut kovin pitkäikäinen ja nyt kuitenkin pystyin tekemään töitä yli neljäkymmentä vuotta sen jälkeen.

Kovin vähän on muistikuvia siltä ajalta, enkä edes muista millä osastolla siellä olin. Nyt laitosta on kunnostettu kuntoutussairaalaksi ja se näyttää olevan todella hienossa kunnossa ja potilashuoneet ovat todella nykyaikaisia. Tuokin laitos on jo useamman kerran ollut lopetusuhan alla rahoitusvaikeuksien takia ja kuitenkin tuollaiseen tarkoitukseen sopiville tiloille olisi paljon tarvetta ihmisten ikääntyessä.

Tuossakin rakennuksessa näkee sen, että ennen osattiin rakentaa kestäviä taloja. En edes tiedä tuon rakennusajankotaa, mutta lienee jo lähes sata vuotta vanha ja on palvellut sotien aikaan sotilassairaalanakin.

Toivottavasti nämä nykyiset säästöt eivät tuota ajaisi alas samoin kuin kävi Heinolan Reumasairaalalle. Sekin oli juuri saneerattu nykyaikaiseksi, mutta kun Kela ei säästösyistä lähettänyt sinne potilaita, niin sairaala joutui talousvaikeuksiin, eikä valtio ollut halukas muutamaa miljoonaa sijoittamaan sen pelastamiseksi. Tärkeämpää näyttää nykyään olevan muiden maiden tukeminen, kuin oman maan asioiden hoitaminen.

Päivän vertailukuvat.

21.02.2013.
21.05.2012.

Illan viimeinen kukka.

Tarhakurjenmiekka, Iris Germany-Ryhmä 'Fantaisie'.
18.06.2012.