Panoraamakuva pihasta.

Panoraamakuva pihasta.

sunnuntai 13. lokakuuta 2013

Talvisäilytykseen.

 Eilen kuskailin isompia ruukkukasveja sisälle ja leikkelin niitä pienemmiksi,
että ne saa kuskattua kellariin.

Keltaisesta pasuunakukasta pätkin taas kalikoita ja laitoin ne veteen juurtumaan.

900 perhoslajia.


Lepidoptera

Lajimäärä   900
Havaintomäärä   17502
Yksilömäärä   27134

Eilen tuli täyteen tuo uskomaton määrä eri perhoslajeja omasta kotiruudustani, edellä Hyönteistietokannan tilasto omalta osaltani!
Viikko takaperin olin mukana Suomen Perhostutkijain Seuran miinaajaretkellä ja sen tuloksena sain viikon aikana kahdeksan lajia lisää puiden lehdistä löytyvistä toukkien syöntijäljistä, jotka asiantuntijat pystyvät tunnistamaan.
Kahdeksan vuoden ajan olen kuvaillut hyönteisiä lähinnä omasta pihapiiristä ja jokatapauksessa omassa kilometriruudussa keskittyen pääasiassa perhosiin eri kehitysvaiheissaan.
Aluksi kuvailin tietysti lähinnä päiväperhosia puutarhan kukilla, mutta sitten sain neuvoja laittaa perhosvaloja palamaan öisin ja sieltähän niitä uusia lajeja sitten alkoikin tulla.
Liityin Hyönteisfoorumille lähes ensimmäisten joukossa, kun se perustettiin ja aikamoinen riesa olen siellä ollutkin kysymyksineni. Vaikka vähitellen jotain oppii itsekin, niin edelleenkin joudun vaikeimpia lajeja kysymään ja varmistelemaan foorumilla, ettei niille tulisi annettua väärää nimeä.
On useitakin lajeja, joita ei varmasti edes pysty kuvista nimeämään ja sitten sellaisia, joiden nimeäminen vaatii pitkää kokemusta perhosten parissa.
Suomessa lienee kaikkiaan noin 2700 perhoslajia ja osa niistä elää vain pienillä alueilla, eli ellei lähde liikkumaan ja etsimään perhosia kauempaa, niin monta lajia jää saamatta kotinurkilta.
Siksi tuo kuvaamani määrä omasta kotiympäristöstä tuntuu todellakin huimalta ja selvittämättömistä kuvista löytynee vielä joitakin uusia lajeja. Toisekseen itseltäni puuttuu vielä aika monta tavallista päiväperhoslajiakin, kun en ole oikein ehtinyt niiden perässä juoksentelemaan, enkä oikein hyvin kaikkia lajeja edes tunnista.

Ectoedemia argyropeza, impikääpiökoi.
Tämä ylläoleva oli se 900. laji minulle. Siinä olemattoman pieni toukka syö haavanlehteä sisältä päin, aikuisesta toukasta löytyy kuvia täältä: http://wibe.ath.cx/insectimages/browser?order=LEP&family=Nepticulidae&genus=Ectoedemia&species=argyropeza

Laitan tähän jatkoksi valikoiman kuvia erilaisista perhosista ja niiden eri kehitysvaiheista.

Vanessa atalanta, amiraali.
Laothoe populi, poppelikiitäjä.
Lasiocampa quercus, female, tammikehrääjä, naaras.
Laspeyria flexula, sirppiyökkönen.
Leucoma salicis, valkovillakas.
Lithophane hepatica, ruskopuuyökkönen.
Lomaspilis marginata, reunustäplämittari.
Lycophotia porphyrea, kanervamaayökkönen.
Lygephila pastinum, hakasvirnayökkönen.
Lymantria monacha, male, havununna, koiras.
Macdunnoughia confusa, pisarametalliyökkönen.
Macrothylacia rubi, male, heinähukka, koiras.
Melitaea athalia, ratamoverkkoperhonen.
Miltochrista miniata, ruususiipi.
Nola cucullatella, tuomivenhokas.
Nymphalis io, neitoperhonen.
Oncocera semirubella, punakeltakoisa.
Pempelia formosa, kangassoukkokoisa.
Orophia ferrugella, kurjenkellokoi.
Phiaris metallicana, kiiltokirjokääriäinen.
Tässä esimerkkejä tämän kesän perhoslajeista ihan sattumanvaraisesti kuvakansiosta otettuina. tuhansia kuvia on tullut otettua kuluneen kesänkin aikana ja tulevan talven kuluessa pyrin niitä taas päivittämään kotisivuillenikin.
www.raakkila.fi

Päivän kuva.

Hieno. lämmin ja aurinkoinen sunnuntaipäivä tänään.