Panoraamakuva pihasta.

Panoraamakuva pihasta.

lauantai 26. lokakuuta 2013

Päivä perhosasiaa.

Odezia atrata, nokimittari.
Pyrin joka päivä illan pimetessä ainakin jonkin verran lajittelemaan ja nimeämään kesällä rästiin jääneitä perhosia. Tässä yksi harvinainen valollakävijä, koska tuo lentää yleensä enimmäkseen päivisin aika matalalla ja heinikosta sen usein saa kuvattua.

Tämä sateinen lauantai menikin sitten kokonaan perhosten merkeissä, kun oli Suomen Perhostutkijain Seuran syyskokous Hämeenlinnassa. En ole aikaisemmin noissa kokouksissa käynytkään, mutta nyt innostuin lähtemään, että tuli kunnolla levättyä kotihommista.

Kokouksen luennoitsijat ja suuri osa osanottajistakin ovat todella kovan luokan harrastajia ja perhosasiantuntijoita, mutta onneksi joukkoon hyväksytään tällaisia amatöörejäkin.
Mielenkiintoista kuunnella luentoja ja todeta, ettei pelkän kameran kanssa todellakaan pysty kaikkia lajeja toisistaan erottamaan, vaan siinä tarvitaan juuri perhosten keräilyä ja ja niiden elinympäristöjen tutkimista sekä sitten mikroskooppia ja joissain tapauksissa DNA-tutkimuksiakin.

Oli todellakin sopivaa ohjelmaa sateiselle päivälle ja kokouspaikkakin oli todella mielenkiintoinen: http://www.stonegallery.fi/etusivu.php

Päivän kuvat.


Meillä ei kovin paljoa jää talventörröttäjiä, vaan kukkapenkit ovan pääosin ihan puhtaita, kun lehdet on peitelty kompostikerroksella ja keväällä kukat pääsevät nousemaan vapaasti.